Hejsan, jag heter Morgan Deile och alltid,
redan sedan barnsben, kallats för ”Mojje”. Jag har varit korvgubbe på Deiles i Örebro i 40 år mellan åren
1960 och 2000. Sedan jag började i korvmojjen har jag av somliga kallats ”Korv-Mojje”.
När
jag så här 53 år efter premiären sitter och går igenom gamla pärmar från mitt tidigare
korvgubbeliv hittar jag detta gulnade papper. Det var ett tillståndsbevis som
bekräftade att farsan var kvalificerad att starta om sitt liv som korvgubbe.
Och kan du tänka, det kostade i princip bara sex kronor att börja ett helt nytt
liv.
Jag
började läsa och hamnar som i en dimma och drogs bakåt i tiden. Jag minns hur
allting började, ja nästan som om det vore i går.
(Klicka på bilderna så förstorar du texten)
KORVKIOSK, KAN
DET VA NÅTT?
Pappa hade under många år haft problem med
ryggen. Han hade haft många tunga jobb som han var tvungen att ge upp. Han
köpte en bok om höns. Han funderade nämligen på att bli hönsfarmare, ett lagom
slitigt arbete. Perfekt, anställa en tupp som gör jobbet och sen ta hem vinsten
själv.
Medan
han studerade, jobbade han extra i den korvkiosk som fanns i hörnet av Rudbecksgatan
och Kungsgatan. Ju mer han läste om höns, desto krångligare verkade det vara.
Korvgubbe verkade ju inte vara allt för slitigt. Kanske nått att satsa på, och
dessutom hade han viss vana av korv. Han var ju en utmärkt falukorvskock.
Korvkiosker ställer man inte upp hur som
helst. Bara dom som på grund av viss arbetsoförmåga inte orkade med ett vanligt
arbete, kunde få tillstånd att öppna korvstånd. Pappa med sin ryggskada var
kvalificerad. Den 9 Maj 1960 utfärdades tillståndet. Nu var det bara att leta
på en lämplig plats att ställa kiosken på.
Stadsbussarna
hade vändplats vid korsningen Norrköpingsvägen och Hagmarksgatan. Det var då
stans absoluta utkant. Tybble var i uppbyggnad, därför fick bussen en ny
vändplats. Den gamla vändplatsen i omedelbar anslutning till riksvägen var i
våra ögon en perfekt plats.
Pappa
ansökte om byggnadslov att få ställa en korvkiosk där. Många skeptiker sa att
det inte skulle funka. Även på byggnadsnämnden sa man att det var omöjligt att
öppna en korvkiosk så långt utanför stan. Vi stod på oss och fick, med viss
tvekan, byggnadslov där vi ville. Jag tror att det var mamma som var mest envis
vad det gällde platsen. Kunde hon skåda in i framtiden också?
Paul Larssons Snickeri i Stora Mellösa fick
1960 uppdrag att bygga kiosken. Den var c:a 2,5 x 2,5 meter . Den hade ett
kylskåp, en liten diskbänk och en kokplatta. På den tiden var det höjden av
moderniteter i en korvkiosk. Den var dessutom den första korvkiosk i landet som
utrustades med vattentoalett. Det var till och med studiebesök från andra
kommuner för att titta på underverket.
Toaletten
upptog en fjärdedel av utrymmet. Man fick gå ut och in i en annan dörr för att
komma in på toan. Toan var väldigt så trång så man fick backa in. Då får du ett
litet hum om hur liten kiosken var. I kiosken skulle det även vara plats för en
grill, grytor för kokkorv, mos och varmt bröd. Och inte att förglömma, en
assistent att blanda mos i.
Vi
var övertygade om vi skulle lyckas, var vi tvungna att erbjuda den allra bästa
maten, plus något som skulle vända uppochner på begreppet korvkiosk. I väntan
på att kiosken skulle bli färdigbyggd provade vi korvar från alla tänkbara
fabriker. Sedan var det dags att prova olika mosrecept.
Vad beträffar mos så hade det nyss, åter
blivit tillåtet att servera mos i korvkiosk, men endast om det var gjort av
mospulver. Och endast i kiosker som hade rinnande vatten. Anledningen till det
var att det tidigare varit en korvgubbe som misskött sin rörelse, på det
grövsta, när det gällde hygienen.
![]() |
Var är brudarna? Här är brudarna! |
Det
bästa moset var Amerikanskt och kom från Idaho. Moset fick vi till en början
hämta i Köping, dit det kom med båt. Det moset var dubbelt så dyrt mot övriga
sorter. Men vad gjorde väl det, det var ju dubbelt så gott. Vårt mos kommer
fortfarande från Idaho.
Efter
att ha gratisätit korv och mos i flera veckor, kanske du tror att jag inte vill
se korv igen? Sanningen är den: Är jag utan korv för länge kan jag nästan få
abstinensbesvär.
Vi
resonerade hit och dit och av och an, om vad man skulle kunna hitta på som fick
fart på affärerna? Det fanns inte så mycket att bolla med. Därför komponerade
vi en tallriksportion som bestod av tre, något kortare grillkorvar, tre
moskupor, bröd, lingon, bostongurka och som grädde på moset, våran egen
skivgurka. En rejäl portion som bara kostade 1 krona och 95 öre.
Ett
namn skulle vi ha på portionen, men vad skulle vi döpa den till? Portionen var
väldigt speciell, så något speciellt skulle den heta. Specialbricka fick det
bli.
Att
marknadsföra sig var redan då väldigt viktigt. Vi lät trycka upp flygblad som
brorsan och jag delade ut på kvällarna under en hel vecka. Det var i stort sett
alla boende på öster som fick ett exemplar.
Jag
har varken förr eller senare sprungit i så många trappor. Det var nog då jag
lade grunden till mina starka ben, som har varit bra att ha till allt gåande
och ståande som "korvgubbe” genom åren.
Direktreklam
var inte så vanligt på den tiden, så flygbladet drunknade inte bland en massa
annan reklam som fallet är idag.
![]() |
Farsan i luckan. |
När öppningskvällen kom blev det panik, pappa
hade glömt att köpa peppar. Han fick slänga sig på moppen och åka hem för att
hämta peppar. Vi hade inte så mycket hemma, men han fick låna av grannfrun så att
det räckte den kvällen.
Tur
var det, annars hade kanske ryktet uppstått att Deiles mos var det mest
smaklösa som serverats i denna stad. Ett rykte som hade varit väldigt svårt att
tvätta bort. Undrar vad jag sysslat med idag, i så fall? Tack för lånet Signe,
hoppas att inte pappa glömde att lämna igen pepparn.
Mamma
var med i kiosken och gjorde mos. Vi ungar var dom första kunderna. Du skall
inte tro att vi åt gratis, nej vi var måna om att betala för oss. Det skulle
allt se ut om starten på korvkarriären skulle börja med gratisätare.
Efter
en lyckad invigning, samlades vi på natten runt köksbordet och räknade kassan.
Det visade sig att pappa och mamma sålt korv för ett par kronor över etthundra.
Långt över vad vi hade hoppats på.
Ganska
snart spreds ryktet om Specialbrickan till den s.k. bilburna ungdomen,
”Raggarna”. Deiles blev en naturlig
mötesplats, inte bara för raggare. Det blev en sport att se vem som kunde samla
ihop flest plastgafflar i handskfacket. Engångsbestick i plast var något nytt,
och ett bevis på hur många Specialbrickor man ätit.
Raggarna
var helt vanliga beskedliga grabbar och tjejer, som inte alls var otrevliga mot
vanliga Svenssons.
Även "blöjknuttarna" upptäckte att vid Deiles var det ett perfekt ställe att spana efter brudar.
Även "blöjknuttarna" upptäckte att vid
![]() |
Den som väntar på nåt gott... |
Efter
bion och dansen var det en regel att avsluta en trevlig kväll på Deiles. På den
tiden fanns bara krogen och korvgubben att välja mellan när man ville äta ute.
Hade man inte kostym och slips så kom man inte in på krogen. Då återstod ”bara”
korvgubben.
På
pristavlan stod det DEILES KORVBAR i
stora bokstäver. Vi har alltid varit noga med att tala om vilka vi var.
Dessutom sysslade vi ju inte med nått som man behöver skämmas för. Jag kan
berätta att korven kostade 40 öre, brödet 5 öre, gurkan 5 öre och moskupan 10
öre.
Det
såldes en del fattigmansportioner s.k. Luffare som bestod av ett bröd med en
moskupa och senap. Priset för portionen var ynka 15 öre. Det fanns även en
lyxvariant med två kupor och gurka för 30 öre.
Vi
hade även en skylt med öppettiderna. Vi öppnade alltid på angivet klockslag,
men det hände att det inte alltid gick att stänga på utsatt tid. Många gånger
var det full kö, när det var stängningsdags. Då vart det övertid som gällde.
Tillslut kunde man i alla fall hinna dra igen luckan. Men vad hjälpte det, det
var mer regel än undantag att det knackade på bakdörren och folk frågade om det
fanns nått kvar. Fanns det nått så sålde vi det med, inget svinn där inte. Det
blev så att vi beslutade att ha öppet till klockan två på lördagarna. Även
efter den senare stängningen kom det kunder bakvägen.

Jag
var med i kiosken redan som femtonåring och hjälpte till, jag tyckte att det
var roligt att se allt folk och få höra alla roliga historier. Det har blivit
en hel del genom åren.
En
gång fick jag frågan:
—
Korv kan man väl inte leva på?
—
Johodå… Det har jag gjort i 40 år!
”Korv-Mojje”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar