onsdag 19 oktober 2011

ALLA GODA TING ÄR TRE.



Det är något magiskt med siffran 3.
Trean har i alla tider använts i ramsor och besvärjelser. Här är ett urval av det jag kommer ihåg om trean, det finns säkert annat som du minns.

Man ska spotta tre gånger när en svart katt passerar i ens väg.

De tre musketörerna är en historisk äventyrsroman av Alexandre Dumas d.ä. publicerad första gången 1844.

Tre små grisar är en fabel om tre grisar som bygger varsitt hus. Upphovsmannen är okänd. Walt Disney har gjort en tecknad långfilm om grisarna.

Sjömännen tatuerade sej ofta förr med ett ankare och en banderoll med tre ord: Tro, Hopp och Kärlek.

Ville, Valle och Viktor var tre clowner i ett svenskt barnprogram för TV som sändes första gången 1970, alltså på ång-TVs tid.
I rollerna: Jörgen Lantz (Ville), Anders Linder (Valle), Hans Wigren (Viktor). Manus och regi av Gunila Ambjörnsson.
Programmet handlade om de hemlösa artisterna Ville och Valle och den levande dockan Viktor som gav sig ut i samhället för att ta reda på hur saker och ting fungerar, till exempel hur vi tar hand om vår miljö. Ofta sökte de hjälp i boken "Farfars praktiska råd".
Debuten för trio skedde dock året före 1969 i serien Beppes världshus. Ville och Valle (de två vagabonderna) dök plötsligt upp sjungande och spelande i Beppes hus. De fann en tygdocka (Viktor) i Beppes källare. Tygdockan/Viktor reagerade på Ville och Valles musik, varvid den/han vaknade. Dessvärre var Viktor väldigt ostyrig och så svårtyglad att Ville tvingades spela en sövande trudelutt för att få Viktor tillbaka till dockstadiet igen. Beppe gav emellertid Ville och Valle uppdraget att ta hand om Viktor, vilket de gjorde. De "spelade upp", uppfostrade, "spelade ned" och lärde honom successivt att allt mer bli som en människa. Detta att kunna "spela ned" Viktor till dockstadiet var något som även förekom i senare program med trion.
De tre har helt olika karaktärer, eftersom de ska föreställa tre olika människotyper; den auktoritäre, den foglige och den upproriske. Ville är den auktoritäre, han som vill bestämma. Valle är den foglige, som gör som Ville säger, medan Viktor är upprorisk och ständigt frågar "varför då?".
Historien och sångerna ur TV-serien gavs ut på skiva Här kommer Ville, Valle och Viktor. Skivan erövrade 1972 en Grammis för Årets barnskiva.

Tre trallande jäntor. är en humoristisk dikt av Gustaf Fröding. Den ingår i hans diktsamling Nya dikter från 1894. De trallande jäntorna möter vid landsvägskröken tre studenter som flinande härmar de nu ytterst generade flickorna.

Briggen Tre Liljor. Svensk långfilm från 1962.
Skådespelare: Eddie Axberg, Allan Edwall, Sigge Fürst, Sven-Åke Ekman, Naima Wifstrand, Annika Lindskog, Torsten Lilliecrona.
Manus: Olle Mattson.

Konditori Tre Hjärtan fanns på Järnvägsgatan 38 i Örebro från 60-talet.
Sedermera restaurang som numera har gått i konkurs.

Tre Rosor var ett mindre varuhus som fanns på Järntorget i Örebro en kort tid på 60-talet.

Det var så roligt, jag måste skratta det kom en trekantig gubbe in… Är en barnvisa som vi alla säkert har sjungit.

Tre kronor fick jag i dricks första veckan när jag jobbade som blombud på Blomés blomsterhandel när jag var 12 år.

I blomsterspråket betyder Tre röda rosor: Jag saknar dig så! När får jag träffa dig igen?

Tre Små Gummor skulle gå en gång, till marknaden uti Nora. Det är en sång som Anna Maria Roos publicerade 1909. Gummorna är numera symbolen för Nora stad.

Tre Kärlekar. Svensk dramaserie från 1989 av Lars Molin.
Lars Molins "förord" till serien: "Varje generation har sin ödestid, de få dagar, veckor eller bara timmar då vi fattar avgörande beslut som sedan får betalas eller avnjutas genom ett helt långt liv. Det är den tid då vi förälskar oss, avlar barn, handlar trolöst eller på annat sätt skuldsätter oss känslomässigt för hela livet. Detta ska bli berättelsen om tre generationers känsloreverser, några av dem inte förfallna till betalning. Det är ingen serie, utan en långfilm på sexton timmar, om några människor och deras drömmar, om hur dagens Sverige blir till."

Tre Kronor. Symbolen för konungariket Sverige.

Tre Kronor (utrustat med 86 kanoner) var ett svenskt linjeskepp, byggt 1706 av Ch. Sheldon i Karlskrona. Skeppet deltog i slaget vid Köge bukt 1710 där det gick förlorat.

Alla ska ges ytterligare möjligheter att klara det man försöker göra, därför säjer man "Tredje gången gillt".

Tre bockarna Bruse. Sagan handlar om tre bockar, lilla bocken Bruse, mellanbocken Bruse och stora bocken Bruse. Dessa beslutar sig för att gå till sätern för att äta sig tjocka och feta. Då måste de korsa en fors, genom att gå över en bro. Under bron bor ett troll, som störs av bockarnas trippande, Han hotar då med att äta upp lilla bocken Bruse och sedan mellanbocken Bruse. Dock lyckas lilla och mellanbocken Bruse ta sig förbi, genom att fresta trollet med nästkommande bock, som är mycket större och fetare än de själva. Sagt och gjort får varje bock passera. När det blir den stora bocken Bruses tur, är denne så stor och stark att den kan stånga trollet ner i forsen och passera ändå.
Men visst rös man i kroppen när trollet sa med sin hesa mörka röst: VEM ÄR DET SOM KLAMPAR PÅ MIN BRO?

Hockylandslaget Tre Kronor i våra hjärtan. Namnet "Tre kronor" användes första gången vid VM i ishockey 1938 i Prag. Sveriges första landslag i ishockey spelade i de Olympiska sommarspelen 1920 i Antwerpen, första matchen spelades den 23 april 1920 där Sverige besegrade Belgien med 8-0. Ishockeyturneringen spelades som en uppvisningsgren, då man ännu inte börjat med olympiska vinterspel, och Sverige kom på fjärde plats.

Tre Kronor var en svensk dramaserie i såpoperaform som sändes i 123 delar i TV4 under åren 1994–1999. Serien utspelade sig i den fiktiva villaförorten Mälarviken, belägen i Stockholms närhet.

Guldlock och de tre björnar eller bara Guldlock är en känd godnattsaga för barn. Den blev känd efter år 1837 när poeten Robert Southey skrev prosa på den, även om den troligen baserade sig på en ännu äldre berättelse Berättelsen handlar om en liten guldlockig flicka som olovandes ger sig av hemifrån och går vilse. Så småningom kommer hon till ett hus i skogen och finner allt i huset - stolar, sängar och grötfat - i tre storlekar. Efter att ha prövat sig fram och suttit sönder en stol, ätit upp en av grötportionerna och slutligen somnat i en av sängarna väcks hon av de tre björnarna som bor i huset…

Tre Kockar. Det finns många krogar och restauranger i Sverige med det namnet. Har dom inte hört talesättet: Ju fler kockar desto sämre soppa?

Ett, två, tre. På det första ska det ske, på det andra gäller det, på det tredje smäller det. Den ramsan har vi alla sagt när vi var små.

De tre aporna: Ser inget, Hör inget, Säjer inget, är symbolen för den som inte bryr sej och inte vill lägga sej i.
Med andra ord: Sköt dej själv och skit i andra.

Snuset Tre Ankare. Tre Ankare är Swedish Match första portionssnus och introducerades 1977.
Det har en fyllig tobakskaraktär med tydliga inslag av rök och trä samt aningen örter och jord. Tre Ankare prillan fyller ut under läppen. Är torr på ytan för låg rinnighet och fräsch känsla. Har ett fuktigt snus som ger en långvarig smakrelease.
Allt enligt Swedish Match.
Jag tycker vi ska gå till botten med det påståendet om Tre Ankare.

Sagan om de tre bröderna.
Historien handlar om tre bröder som kom till en flod så djup och farlig att de inte kunde simma över, men eftersom de hade en välutvecklad magisk förmåga kunde de bygga en bro över floden. När de hunnit till mitten av bron kom en gestalt klädd i huva, Döden själv. Döden var rasande för att bröderna tagit sig över floden utan att dö; alla de föregående resenärerna hade drunknat i det farliga vattnet. Döden låtsades gratulera de skickliga bröderna och sa att de alla förtjänade en belöning för sin enastående magi...

På kineskrogarna är Tre Små Rätter den stående rätten på menyn.

När man leker sten, sax och påse räknar man ett, två, tre, innan man börjar.

Vid löptävligar är det alltid tre ord som gäller vid starten: Klara Färdiga Gå.
Konstigt föresten att dom säjer gå, man ska ju springa, inte gå. Gör man det så kommer man inte ens trea på prispallen.

Tre pepparkaksgubbar, även känd som Vi komma, vi komma från Pepparkakeland, är en svensk julsång med text av Astrid Forsell-Gullstrand och musik av Alice Tegnér. Sången publicerades 1913.
Sången handlar om tre pepparkaksgubbar med ögon av korinter som berättar att de om julen kommer vandrande från Pepparkakeland. De har dock inte med sig någon tomte eller bock, eftersom dessa stannat kvar vid spisen tillsammans med pepparkaksgrisen. I Sverige brukar sången sjungas av tre pojkar utklädda till pepparkaksgubbar i samband med Luciatåg.

Det senaste tillskottet på ämnet tre är TV-serien: Gustavsson tre trappor, där Robert Gustavsson spelar tre roller samtidigt. Det hade ju varit passande om serien hade sänts i TV3 men så kul ska vi inte ha.

Alla goda ting är tre.
Här bjuder jag på tre vitsar som alla har anknytning till siffran tre.
Håll tillgodo.

1.
Tre små damer från en syjunta brukade gå ut och äta en gång varje år. Detta år skulle dom äta på kinakrog. Dom bestämde sig för filé mignon och tre små lättöl.
– Tle filé minon o tle sma letel. sa servitören och noterade.
– Nej, vi skall inte ha tre små rätter, vi ska ha tre små lättöl!
– Ja, tle sma letel.
– Nej, tre små lättöl! hävdade damerna bestämt.
– Jaja, tle sma letel. Tackal sa miket! sa servitören och bugade djupt.

2.
En kvinna var bjuden på en finare middag. Hon kände sig lite snuvig och stoppade därför en näsduk i var ärm. För säkerhets skull stoppade hon en tredje mellan brösten. Hon hade använt dom som hon hade i ärmarna. Hon kände att hon behövde ta till den tredje. När hon skulle fiska upp den hittade hon den inte. Förmodligen hade den glidit ner. Hon grävde djupare och djupare utan att finna den. Hon var så upptagen med sitt letande att hon först inte märkte hur alla satt och tittade på henne. När hon upptäckte det, ursäktade hon sig med orden:
– Jag är säker på att jag hade tre när jag gick hemifrån!

3.
En man hade av gamla skrifter förstått att det skulle finnas en väldig skatt långt ute i öknen. Det skulle behövas kameler som kunde klara tre veckor i öknen utan vattenpåfyllning för att hämta skatten. Kruxet var att alla kameler bara klarar två veckor. Mannen fick av en slump höra att det fanns en kameluppfödare vars kameler klarade tre veckor.
Han sökte upp kameluppfödaren som garanterade att hans kameler verkligen klarade tre veckor utan påfyllning. Visserligen var hans kameler dyrare att hyra, men vad hade mannen för val. Han skaffade den utrustning som behövdes och gav sig ut i öknen.
Han fann skatten och begav sig salig av lycka tillbaka till civilisationen. När han återlämnade kamelerna frågade han kameluppfödaren:
– Hur kan dina kameler klara sig tre veckor, när alla andras bara klarar två?
– Det är min hemlighet, skulle jag avslöja den så försvinner mitt levebröd.
– Jag är så vansinnigt nyfiken av mig. Du får halva skatten om du avslöjar hemligheten! Då kan du leva bekymmersfritt resten av ditt liv! sa den nyrike mannen.
– Det må vara hänt! sa uppfödaren. För det första så använder jag bara hankameler. Jag står bakom kamelen när han dricker vatten. Precis när han har druckit färdigt och skall lyfta huvudet, klappar jag till om pungen med ett par tegelstenar.
SSSSSSSSSSSSUUUUUUUUUUUUUUJJJJUUUJJJUUJJ!!! säger kamelen, och suger i sig vatten för ytterligare en vecka.

Som avslutning kan du se och höra titelmelodin Harry Lime Theme med Anton Karas ur filmtrillern: The Third Man (Den Tredje Mannen) från 1949, med Orson Welles, Joseph Cotten, Trevor Howard, Bernard Lee.
The Third Man) är en brittisk film noir från 1949 regisserad av Carol Reed efter manus av Graham Greene som baseras på Greenes bok med samma titel. Orson Welles spelade huvudkaraktären Harry Lime. I denna film blev musikinstrumentet cittra känt genom Anton Karas musikstycke Harry Lime's theme som han själv framförde.
Filmen utspelar sig år 1948 i efterkrigstidens Wien i Österrike. Staden är fortfarande uppdelad i ockupationszoner av de fyra segrarmakterna USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen. Stora delar av centrum är sönderbombade och svarta börs-handeln härskar. Holly Martins, en fattig kioskdeckarförfattare, anländer för att möta sin vän Harry Lime som erbjudit honom arbete. Holly Martins nås dock av budskapet att Harry har dött i en bilolycka. Men då han inleder sin egen efterforskning uppsöks han snart av en brittisk arméchef och en mystisk baron, som båda uppmanar honom att resa hem igen! På olycksplatsen träffar Holly Martins en portvakt som avslöjar att två män bar iväg Limes kropp, men att det även fanns en tredje man inblandad. Portvakten mördas och Martins jakt på sanningen för honom till Harrys flickvän Anna och till slut ned i stadens kloaksystem där han till slut fullbordar Harry Limes öde.
Filmen har i Storbritannien blivit framröstad som den bästa brittiska filmen genom alla tider. Den tredje mannen vann festivalens stora pris (föregångare till Guldpalmen) vid filmfestivalen i Cannes.


















Ha det gôtt där ute i höstrusket!

Mojje.

2 kommentarer:

  1. Hejsan Mojje!
    Det var många grejor på tre, men jag tror att du glömde dom tre
    prickarna som många hade mellan tummen och pekfingret och
    kallades för "luffarprickar"
    Ha det gôtt själv / PO

    SvaraRadera
  2. Just det, dom tre luffarprickarna som de flesta lumparkompisarna i flottan skaffade sej med hjälp av tre tätt sittande synålar i en vinkork som doppades i vanligt bläck och hackades dit i tumgreppet. Jag var däremot en förståndig gosse som inte förstörde mej med hemmagjorda tatueringar.

    SvaraRadera