onsdag 1 oktober 2014

EN DEL FÖRGÅR MEDAN ANNAT BESTÅR.


Örebro Slott vid Svartån och "Kvarndammen".
Visst är det vackert!

Tekniska läroverket,
"Teknis".
Igår var jag in till min gamla födelse och forna hemstad Örebro i några ärenden. Jag hade några timmars dötid, så jag spankulerade runt lite mellan Svartån och Änggatan på söder. Jag passade på att knäppa några stämningsfulla bilder i eftermiddagssolen på de få riktigt gamla byggnader som ännu finns kvar, "Teknis" och Slottet.
Jag gjorde som de bruker göre i Norrköööping: Ja gick gate upp å gate ner å bare glytte å glane i skyltfönstrena. Jag drog mej till minnes alla de affärer, vad de hette och vad de sålde, de affärer som inte längre finns kvar.
Deiles 1960-1966.

Deiles 1966-1984.















Nåt som slog mej på min vandring var att där det tidigare var affärer som sålde kläder, böcker, lampor, skor och leksaker. Där det då fanns urmakare, frisörer, skomakare och optiker. Även blomsterhandlare, juvelerare, cafeér, fruktaffärer, konditorier och bosättningsaffärer, ja till och med speciella affärer som sålde hattar... ja listan kan bli hur lång som helst.
 Det var inte så att dessa affärer gapade tomma och öde. Närå, de var numera fulla med andra näringsidkare som tillhandahöll näring av de mest skilda slag. Det var kebaberior, pizzerior, kafferior, sushirior, pasterior, hamburgerior.


Deiles 1984 till 2000, året då jag sålde och avgick efter 40 år som korvgubbe.
Trots att det snart är 15 år sedan blir jag än idag kallad "Korv-Mojje".

MEN... trots att det var mitt i lunchrusningen så var det inte mycket till rusning till dom lokaliteterna. Många lokaler gapade tomma, ja det var nästan så att de gäspade av trötthet på grund av brist på kunder. Det var flera "krögar" som stod i dörrhålet och rökte nervöst och spanade och försökte med blicken locka in presumtiva gäster.
Visserligen har jag själv varit i svängen som korvgubbe i 40 år, men inte sjutton stod det femtielva korvkiosker i samma gathörn. Det skulle aldrig ha fungerat.
Folk är ju väldigt stressade nuförtiden och har inte tid att laga mat hemma och väljer därför att äta ute i större utsträckning än förr. Men med färre butiker i centrum ränner folk inte kring på stan och 
shoppar. Färre kunder på stan betyder färre som behöver äta och med fler och fler matställen betyder få matgäster till var krögare, vilket betyder få kronor i kassan. Snacka om att bita sej själv i ändan.
Deiles som det ser ut i dag.
Nåja, Teknis och Slottet består, men det gör även Deiles efter snart 55 år. Visserligen med en del förändringar, men hela tiden med expansion och förbättringar. Så det har tydligen varit ett bra koncept.

Här serverar jag vår storsäljare SPECIALBRICKAN.
Den var världsberömd på hela Närkeslätten.
Bilden är från 1968.

Å du... tänk på att korven har fött upp fler än den har slagit ihjäl!

Mojje.
Lägg till bildtext

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar